Fokken met uw kat - Cattery Dasadas Home

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Fokken met uw kat

Fokken met uw kat en de praktische overwegingen daarvan.

Voor dat u besluit met uw poes te gaan fokken, stellen wij voor dat u zichzelf eerst de volgende vragen stelt.

Waarom wil ik fokken?

Heb ik er de tijd, het geduld en de kennis voor?
Kan ik het bekostigen - uitrusting, dekgeld, dierenartsrekeningen, extra
Voedsel - om maar een paar van de extra’s te noemen?
Heb ik er de ruimte voor?
Heb ik voldoende kennis vergaard?
Heb ik er over gepraat en informatie ingewonnen bij andere fokkers?
Hoe zal mijn ‘mensen’-familie hier op reageren, zijn zij het er mee eens?
Zal ik de kittens aan een goed tehuis kunnen helpen?

Indien op één van bovenstaande vragen NEE heeft geantwoord, maak dan een afspraak bij uw dierenarts en laat uw poes steriliseren. (eigenlijk is het voor een poes ook castreren, omdat de hele baarmoeder wordt verwijderd). Als u denkt dat u slechts een beetje meer voedsel nodig hebt en dat een kartonnendoos met een krant erin om in te bevallen voldoende is - vergeet het hele idee dan maar.

Denk er om, het resultaat van fokken is een optelsom van wat u er in stopt.
Ook hier geldt “Wat je zaait zul je oogsten”. Het eerste wat u nodig heeft is een gezonde poes met geen al te grote fouten en die er raskarakteristiek uitziet met een goed karakter. Probeer er zeker van te zijn dat de vader en moeder van de poes gezond zijn en met een probleemvrije fokhistorie.

Vervolgens dient u op zoek te gaan naar een geschikte kater. Voor een bezoek aan een kater dient u minstens 2 bezoeken af te leggen, 1 om de poes te brengen en 1 om de poes weer op te halen. Maar wij raden u aan om eerst zelf te gaan kijken en praten bij de katereigenaar. En na dat gesprek pas te beslissen of u deze kater echt als vader wilt. Ook kunt u dan een aantal afspraken maken met de katereigenaar, zoals..

Het dekgeld (de prijs voor het dekken), spreek altijd een prijs af en ga geen overeenkomst aan van ‘eerste keus uit het nest’. Dit heeft al tot veel wrijving en ruzie geleid. Welke testen wil de dekkatereigenaar van uw poes zien en welke wilt u zien van de kater. Indien de poes niet heeft opgenomen (niet zwanger is geworden), een miskraam krijgt of maar 1 kitten krijgt, mag de poes dan zonder extra kosten nog een keer naar de kater voor een nieuwe dekking? Dit is wel gebruikelijk, maar spreek dit duidelijk af met de katereigenaar, om misverstanden te voorkomen.

Als u tot een overeenkomst bent gekomen met de katereigenaar is het wachten op de juiste leeftijd van de poes en haar krolsheid. Zodra de poes krols begint te worden, belt u de katereigenaar dat het zover is en of de kater vrij is. Is dit het geval, dan kan de poes naar de kater gebracht worden. De poes blijft een paar dagen bij de kater, om er zeker van te zijn dat ze gedekt is. Het is dan misschien wel zo fijn voor de poes als u doorgeeft wat ze altijd eet. Dan kan de katereigenaar hier rekening mee houden. Let er op dat de inentingen van de poes nog minstens 3 maanden geldig zijn vanaf het moment dat ze gedekt is!

Zoals alle andere katten dient de poes, waar u mee wilt gaan fokken het hele jaar door de goede en juiste voeding te krijgen. Dus niet alleen tijdens de zwangerschap. Uiteraard is deze goede voeding nodig voor de poes om gezonde kittens voort te brengen.

Als het moment van de bevalling nadert, dient u uw poes zorgvuldig in de gaten te houden. Dit is van een paar dagen voor de geboorte tot en met na de geboorte. U hoeft hier uiteraard niet zenuwachtig over te doen, dat doet de poes geen goed. Maar laat haar niet meer alleen, hoogstens voor een paar snelle boodschappen, en laat haar ’s nachts bij u slapen. Normaal worden de kittens ongeveer 65 dagen na de dekking geboren. Soms weet de moederpoes niet wat ze moet doen bij de eerste bevalling, en sommigen leren het nooit. Dus is uw aanwezigheid bij de bevalling van cruciaal belang, anders kan het u de kittens kosten of uw moederpoes sterft tijdens de bevalling. Zorg ook dat u contact heeft met andere fokkers, die u eventueel kunnen komen helpen als er zich problemen voordoen.

Het is heel belangrijk dat de moederpoes en de kittens in een warme, tochtvrije en rustige omgeving liggen. Hier moet u dus wel plaats voor hebben. Goede voeding voor de kittens zodra ze gespeend gaan worden is essentieel. (Gespeend worden wil zeggen dat ze geleidelijk overgaan van moedermelk op vast voedsel).

Uw huishouden zal rond het voeden van kittens, verschonen van het kittennest, wegen van de kittens, kittens aaien en kroelen enz. draaien. Voedsel kan niet van ’s morgens tot ’s avonds dat u weer thuis komt van uw werk blijven staan. De moederpoes kan alles in een keer opeten en in de zomer kunnen vliegen hun eitjes erin leggen, zodat dit betekent dat de kittens niets krijgen of geïnfecteerd voedsel eten. Verder dienen de kittens te wennen aan mensen, ze moeten ervaren dat mensen ‘leuk zijn’, door aandacht aan ze te geven krijg je sociale katten. Katten die opgroeien in een aparte kamer of kooi en alleen maar eten krijgen en geen aandacht, worden geen aanhankelijke katten.

Maak van te voren een berekening van de kosten van een nestje krijgen. Neem alle extra kosten mee, verblijfplaats voor de moederpoes met werpkist / doos met toebehoren en in de winter een warme kruik (let erop deze goed in een handdoek of kruikenzak te wikkelen, doe 1 kruik dan kan de moeder kiezen op of niet op de kruik zonder de werpkist te verlaten), kosten van de dierenarts voor de testen voordat ze naar de kater gaat, dekgeld voor de kater, reiskosten naar de kater (2 x), als de bevalling niet goed gaat kosten voor een keizersnede, extra voeding, extra verwarming, inenting van de kittens en aanvraag van de stambomen . Indien u werkt, kunt u genoeg vrije dagen opnemen rond de tijd van de bevalling en de weken daarna, want als de moeder geen melk heeft dan zult u de kittens om de 3 uur moeten voeden, 24 uur per dag.

Kortom fokken is een enorme verantwoordelijkheid. En tenslotte, kunt u afscheid nemen van uw kittens als ze de juiste leeftijd hebben? U heeft ze uiteindelijk maar 3 maanden ‘te leen’ en dan is het de bedoeling dat ze naar hun nieuwe huis gaan. Het is uw verantwoordelijkheid dat de kittens een goed en betrouwbaar tehuis vinden, u zult dan ook veel tijd kwijt zijn om goede nieuwe verzorgers voor uw kleintjes te vinden.

Als u, na alles goed overdacht te hebben, nog steeds wilt gaan fokken - veel succes!

Terug

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu