Geschiedenis - Cattery Dasadas Home

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Geschiedenis

De kat en de geschiedenis.

"Caspar" heet de stille gast die in het Londen's Savoy Hotel altijd aan tafel wordt gevraagd als er 13 mensen zijn aangeschoven. Ruim 100 jaar geleden werd de gastheer van een diner voor 13 personen een week later gruwelijk omgebracht. Daarna at 30 jaar lang een personeelslid van het hotel mee als de gastenlijst 13 personen telde. Het houten beeld 'Caspar' heeft die taak overgenomen. Deze uit plataanhout gesneden kater werd speciaal voor zijn gastrol in 1926 ontworpen door de kunstenaar Basil Tonieds. Winston Churchill was zo gek op het beest dat hij hem zelfs uitnodigde als hij geen 13 gasten had.

Zwarte katten waren er ook al bij de oude Egyptenaren, die de huiskat gedomesticeerd hebben. De godin Bastet werd afgebeeld als een vrouwenlichaam met een kattenkop. Ze werd niet als gestreepte of gevlekte, maar als zwarte kat afgebeeld.

In 1871 vond de eerste kattententoonstelling ter wereld plaats in Londen. Er waren hoofdzakelijk kortharige katten te zien, een Pers (toen nog 'Angora') een paar staartloze Manxen en zelfs Main Coons. De eerste Siamezen doken op in 1902. Het dagblad 'The Times' schreef na de show over de winnaars: 'Ellen Terry en haar 3 kittens zijn fenomenaal. De kleintjes zijn zachte wolbaaltjes en hebben roze oren, neuzen en pootjes...'

In 1895 vond in Madison Square Garden in New York de eerste Amerikaande kattententoonstelling plaats. Er was live-music, er waren sjerpen en medailles, kortom een echte Amerikaanse show!

De tijden dat een blikje aan de staart van een kat werd gebonden zijn voorbij, maar het gebeurt echter steeds meer dat katten worden geplaagd.

In tijden dat katten werden vervolgd, waren het vaak de kunstenaars die voor de dieren opkwamen.

Ieperse Kattenfeesten.

Het Kattenfeest zou zijn oorsprong hebben rond 960. Het feest herdenkt één van de fasen van het afzweren van het heidendom, [Belfort te Ieper] met name het afzweren van de oude cultus aan de godin Freya, de zus van Wodan, die met haar broer ten strijde trok op een wagen die door katten werd getrokken. Men beschouwde de katten als symbolen van de afgezworen goden of kwade geesten en gooide ze dus van het Belfort naar beneden. Een kroniek uit de achttiende eeuw beweert dat men dat al deed in 962. Echt zeker is dat echter niet. Wel staat vast dat het aan het einde van de twaalfde eeuw wel gebeurde en dat het - met kortere of langere tussenpozen - bleef bestaan tot in 1817, toen het voor de laatste keer plaatsvond.

Nu worden elk jaar op de 2e zondag van mei alleen nog pluchen speelgoedkatjes door een Ieperse nar van het Belfort naar beneden geworpen. Het gooien van de katten vormt nu het hoogtepunt van de kattenstoet, waarin de kattenverering bij de oude volkeren, de rol van de kat in de middeleeuwen, haar plaats in de literatuur en in de volkstaal, in de geschiedenis en in de folklore uitgebeeld worden.

Terug

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu