Territorium-Sproeien - Cattery Dasadas Home

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Territorium-Sproeien

Territorium-Sproeien.

Vooral niet-gecastreerde katers lopen bij de voortdurende territoriumgevechten vaak nare verwondingen op aan de ogen. Soms heeft dit het volledige verlies van een oog tot gevolg.

Via geurklieren aan de kin, voorhoofd, flanken en onder de voeten geven katten een geurafscheiding af die lekker blijft zitten aan voorwerpen, soortgenoten en mensen. Zo wordt andere katten duidelijk dat hier al iemand is geweest. Markeren doen katten vooral in huizen waar meer katten wonen en waar dus de bazen gedeeld moeten worden.

Vaak aait de kat met een reden langs je been. Ze drukt dan ook een paar keer de flanken tegen je been aan en ook bij het geven van kopjes zal ze een geurtje afgeven. Zo van: "die is van mij"!

Als je kat de klimboom in huis niet wil gebruiken, kun je proberen een plankje of een ander deel van de boom enige tijd bij kennissen neer te leggen die ook een kat hebben. Zeer veel kans dat het nu wel lukt.

Hoe groot het territorium van een kat is en wanneer ze in haar rijk rondwandelt wordt in de eerste dagen na de verhuizing bepaald. De hier levende andere katten (dit kunnen er soms wel honderd zijn) hebben immers allemaal een recht op een territorium aangemeld. De nieuwe moet om een restplekje vechten en dit gebied met soortgenoten delen. Precies volgens tijdplanning. Eén is de ochtend-, de ander de avondkoning van het rijk.

Als je kat van de ene op de andere dag zijn lievelingsplekje mijdt, hoef je je geen zorgen te maken. Misschien ben je gewoon van wasmiddel veranderd of heeft een ander dier deze heilige plekken gebruikt. Soms is het gewoon maar een van zijn nukken - hij heeft besloten een nieuw plekje uit te zoeken.

Katten zijn voortreffelijke pacifisten. Als veel dieren een klein gebied moeten delen, gaan ze hun territorium kleiner maken totdat het nog maar enkele vierkante meters bedraagt.

Heel effectief om andere katten buiten de deur te houden is natuurlijk een hond. De hond zal de eigen kat binnenlaten en beschermen, maar de geur van een vreemde kat zal hem in alle staten van blaffende opwinding brengen.

Mogelijke oplossing.

Sproeien is een methode om het territorium af te bakenen. Soms gebeurt dat ook in huis. Meestal zal de oorzaak dan een vuile kattenbak zijn of het is de inhoud die niet naar de zin van de kat is. Als het dus niet ligt aan de vuile bak, kun je proberen een andere vulling te gebruiken. Die zijn er tegenwoordig in veel variëteiten.

Er bestaat een middel dat je op de plaatsen spuit waar de kat sproeit. De werking is dat de kat geen behoefte heeft om de plek te markeren. Het product heet: Sire Cattitude, Producent: Emax Nederland BV, Postbus 365, 3770 AJ Barneveld en is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak.

Uiteraard moet je als er al gesproeid is, de plaats wel eerst goed schoonmaken. Dat kan met dettol (verkrijgbaar bij de drogist). Gebruik nooit chloor of ammoniak om kattenurine weg te halen. De chloor- of ammoniaklucht trekt juist katten aan en nodigt ze uit om daar te sproeien.

Twee voor elkaar onbekende katten kun je het best aan elkaar laten wennen als je ze samen in een ruimte opsluit waar ze geen van beiden ooit zijn geweest. Geen van de twee zit dan in het eigen territorium.

Terug

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu