Verzorging - Cattery Dasadas Home

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verzorging

Verzorging van een Perzische kat.

Katten staan erom bekend dat ze zo schoon zijn. Ze besteden een flink deel van hun dag aan het verzorgen van hun vacht. Als u uw kat gadeslaat bij de wasbeurt,zult u merken dat hij haast ieder deel van zijn vacht met zijn tong bereikt en grondig wast.

Maar wat is de reden van deze grondige reinigingsbeurten?

De meest voor de hand liggende reden voor dit gedrag van de kat is het zacht, glanzend en schoon houden van de vacht.Het wassen heeft echter ook andere functies – het verwijdert dode haren en huid en stimuleert tevens de bloedsomloop(dit is een van de redenen waarom een moederpoes haar jongen zo regelmatig wast). Hoewel katten zichzelf regelmatig schoonmaken, hebben ze toch wel wat extra hulp van hun eigenaars nodig,zeker als ze langharig zijn. De uiterlijke verzorging is het grootste verschil tussen langharige en kortharige katten.

Het is begrijpelijk dat mensen die eigenlijk diep in hun hart een Perzische kat willen hebben, toch liever een kortharig katje nemen, omdat ze opzien tegen het dagelijkse kammen en borstelen. “Al bij een jong katje moet je dagelijks uren besteden aan de uiterlijke verzorging”,zo gaat nog maar al te vaak het praatje. Dat schrikt uiteraard menigeen af. En dan de vreselijke verhalen die er in de omloop zijn over de haarballen,want een langharige kat krijgt uiteraard veel meer haar binnen als hij zich wast. De werkelijke tijd die aan de verzorging van een perzische kat moet worden besteed , wordt dikwijls schromelijk overdreven. Wat werkelijk nodig is is het dagelijks kammen en borstelen; als men daar geen kwartier per dag voor over heeft, moet men geen langhaarkat nemen. Door dagelijks onderhoud en een bakje kattegras op de vensterbank hoeft men geen schrik te hebben van haarballen.

Als het drie maanden oude katje in zijn nieuwe behuizing is aangekomen, zal het er al aan gewend zijn dat de fokker hem vanaf zijn derde levensweek elke dag kamt en borstelt.Daarmee moet men doorgaan. Een kleine borstel met stevige haren vind ik de beste, want al te stugge borstels kunnen wel te veel haar uittrekken. Ik gebruik twee kammen: een stalen, met wijd uitstaande tanden met een houten handvat en een andere, wat fijnere om fijn vuil uit de vacht te verwijderen. Als u begint met toiletteren, moet u een behoorlijke hoeveelheid talkpoeder of speciale poeder in de vacht sprenkelen tot op de haarwortels.Alle vuil en vettigheid zal dan bij het kammen en borstelen uit de vacht verdwijnen. Borstel eerst het poeder flink in de vacht en geef de haren een duchtige beurt met de kam. Enkele malen zelfs. Daarna een goede borstelbeurt, van staart naar kop, zodat de haren van de vacht recht overeind staan. Tot slot blaast u zachtjes op de vacht, zodat alle poederresten verdwijnen. Daarmee bereikt u ook dat de haren goed gaan uitstaan, het eigenlijke doel van deze moeite. Sommige katten zijn er werkelijk op gesteld om elke dag te worden gekamd en geborsteld.Ze komen al aanhollen als je ervoor gaat zitten, terwijl andere dieren al wegstuiven als ze de kam en de borstel nog maar zien.

Het spreekt vanzelf dat al deze handelingen niet ruw mogen worden verricht. Het kan nogal eens pijnlijk zijn als een kam blijft steken achter een klitje of een dotje vuil in de vacht. Vooral bij de behandeling van de kraag rondom de kop wil de kat nog wel eens wat protesteren, maar met rust, tact en geduld zult u het wel klaren. De nare donkere of vettige plekken op de rug, dikwijls veroorzaakt door het strelen, kunnen het beste worden verwijderd met een propje watten gedrenkt in alcohol. Daarna droogwrijven met een washandje. Daarna moet u de vacht weer poederen en borstelen. Alle katten ruien; de oude haren raken los en vallen uit. Laat in de winter en in het voorjaar doet zich dit verschijnsel vooral voor, speciaal bij de langharen. Als men dan wat laks is met het verzorgen, ontstaan er knopen en niet te ontwarren haarklitten. Aan de basis van de haren ontstaat er een geweldige troep, die tot vervilting van de vacht kan leiden. Als u dit merkt, moeten de haren voorzichtig met de vingers of met een stompe breinaald worden ontward. Het kan zelfs nodig zijn de erg vervilte plekken met de schaar uit te knippen. Maar dat is wel het laatste dat u moet doen, als er niets anders meer opzit. Het zal wel weer aangroeien, maar u kunt het de eerste maanden wel vergeten die kat op een tentoonstelling uit te brengen.

Een ander nadeel is, als u het zover hebt laten komen, dat de kat een afkeer zal krijgen van het toiletteren, daar hij zeer goed onthoudt dat het hem pijn kan doen. Katten die buiten kunnen, zoals de mijne, verzamelen altijd vreemde zaken in hun vacht door het struinen door de bosjes. Die rommeltjes haal ik er dan altijd eerst met mijn vingers uit voordat ik begin te kammen en te borstelen. De staart vereist speciale aandacht.Het staarthaar moet van het begin worden gemodelleerd,zodat het mooi uitwaaiert en de staart altijd een forse pluim lijkt;het mooist is het als de staart net zo breed lijkt als de rug. Bij katers ziet men dikwijls een gelige verkleuring aan de staartwortel en ook wat korstjes. Die kan men verwijderen door een zacht sopje te maken en de plekken daarmee te wassen; Goed uitspoelen, voorzichtig drogen en vervolgens kammen, borstelen en poederen. De oren moeten regelmatig worden gecontroleerd, opdat er geen oormijt gaat woekeren. Alle stof moet zorgvuldig met een watje worden verwijderd, maar probeer nooit met een scherp voorwerp in het oor te krabben. Als een kat aan zijn oren blijft krabben of met zijn hoofd blijft schudden is het zaak direct naar de dierenarts te stappen. Langharen hebben soms vuile ooghoeken. Men ziet dan een bruine substantie verzameld in de binnenooghoeken. Dit ligt aan het type van de kat met zijn korte neus. Dit vuil kan men voorzichtig met een propje watten verwijderen. Sommige katten, waarbij de neus te kort is gefokt, hebben last van tranende ogen. Deze traanoogjes moeten worden schoongemaakt, omdat er anders verstoppingen kunnen optreden. De nagels van een gezonde actieve kat worden automatisch afgeslepen omdat ze slijten bij het lopen. Als uw kat echter oud is of niet buitenkomt, moet u zijn nagels regelmatig controleren omdat ze misschien geknipt moeten worden. Ongeknipte nagels kunnen in het voetkussen groeien en dan moet de dierenarts eraan te pas komen.

Terug

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu